2019 Etnospor kültür festivali sona erdi

Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun (DEK) bu yıl ‘Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın sloganıyla düzenlediği, 4’üncü Etnospor Kültür Festivali sona erdi.

Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun (DEK) bu yıl ‘Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın sloganıyla düzenlediği, 4’üncü Etnospor Kültür Festivali sona erdi. 4 gün süren Festival boyunca gerçekleşen spor müsabakalarının kazananları, kapanış töreninde ödüllerini aldı. Törene Cumhurbaşkanı danışmanı Fuat Oktay, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Avrasya Federasyonu Dernekleri Doğu Türkistan’dan -Balkanlar’dan-Kavkaslara ve Afganistan’dan Yakutya’ya kadar STK’lar yerini aldılar ve kendi kültürlerini çadırlarda sergilediler. Etkinlik için oba alanına; Avrasya, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan–Karapapak, Doğu Türkistan, Afganistan Türkleri, Balkanlar – Bulgaristan ve Gagauzlar, Irak Türkleri, Suriye Türkmenleri, Nogay Türkleri, Yakutistan / İdil Ural, Kırım Tatarları, Göktürk / Uygur, Yörük / Türkistan Otağları kurulmuştur.

Balkanlardan Bulgaristan Stratejik Araştırma Merkezi, Gagauz Dostluk, Kültür ve Dayanışma Derneği ve BULTÜRK-Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği temsil ettiler. Bu festivalde en çok resim çekilen çadır BULTÜRK çadırı MUSTAFA KEMAL ATATÜRK resimi oldu. Bu resmi bize hem fikir hemde yaptırıp getiren Nedim AKIN Kardeşime ayrıca bu festivalde Nedim BİRİNCİ, Hüseyin YILDIZ,  Prof.Dr.Ahmet ÇOLAK, Prof.Dr.Ali Fuat ÖRENÇ, Mehmet BAYRAM, Bülent MAŞAOĞLU, Ferhat ve Hakkan, Ahmet VAR ve Nevzat ÖZTÜRK’e BULTÜRK çadırının kuruluşunda desteklerinden dolayı kendilerine teşekkür ederiz.

ETNOSPOR, yalnızca sportif etkinliklerin yapıldığı bir festival değildir. ETNOSPOR etkinlikleri, binlerce yıllık bir geçmişi, engin ve çok zengin birikimi olan bir kültürel mirası yaşatmak ve gelecek kuşaklara taşıma misyonu olan bir organizasyon olduklarını da gösterdi. Her toplum kendimizin olan kültürel zenginliklerimizi halkımıza sunmuş olduk çocuklarımıza bunları görme fırsatı verdik. ETNOSPOR festival alanındaki çadırların içinde sergilenen mirasımızı, kültürümüzün zenginliklerini yansıtan derneklerimiz kendimizi tanımak bilinciyle çadırlarda her toplum kendi kültürünü tarihini en iyi biçimde sergilediklerini gördük.

Bir Etnospor’un da sonuna geldik.
Bu güzel organizasyon da bulunmamıza ve bizlere bu fırsatı sunan, Avrasya Federasyonu içerisine bulunmamızı sağlayan İsmail CENGİZ Başkanımıza çok teşekkür ederiz. Bizi bir araya getirip böyle bir büyük festivali en iyi şekilde geçirmemiz bizi daha büyük faaliyetler yapabileceğimizi ve kendimizi tüm İstanbullulara tanıtma imkanı bulduk. BİRLİK VE BERABERLİK ÖLÜMDEN BAŞKA HER ŞEYİ YENER. Sözü ne kadar doğru olduğunu burada yaşadık. Balkan Dernekleri olarak bu imkanı sunan Avrasya Federasyonu Başkanı ve Sürgünde Doğu Türkistan Başbakanı Sn. İsmail CENGİZ Abimize teşekkür eder, bir sonraki etkinlikte buluşmak üzere sevgi ve sağlıcakla kalınız.

9 Nolu BULTÜRK çok ziyaret edilen çadırlardan biri oldu. Gelen tüm misafirler, Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 1913 yılında Sofya’da Ateşelik yaptığı dönemde bir baloya katıldığı yeniçeri kıyafeti ile fotoğraf çektirdiler.

BURADAN ETNOSPORDA ÇEKİLEN RESİMLERE ULAŞABİLİRLER:

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal ERDOĞAN’a “BULGARİSTAN TÜRKLERİ KİMLİK MÜCADELESİ” kitabımı taktim ettim.

 

Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın sloganıyla azim, kararlılık ve mücadele vurgusunun yapıldığı festival, 3-6 Ekim tarihleri arasında Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşti. Farklı ülkelerden bine yakın sporcunun yer aldığı festivalde Arjantin’in geleneksel spor dalı patonun yanı sıra geleneksel okçuluk, yağlı güreş, şalvar güreşi, kuşak güreşi, aba güreşi, mas güreşi, mangala, aşık atma, atlı cirit, kökbörü, atlı okçuluk olmak üzere 12 geleneksel spor dalında müsabakalar yapıldı.

ÖZGÜN BİR ETKİNLİK

Festivalin kapanış programında konuşan Fuat Oktay, Biz, evet iddialıyız. Gelecek ile ilgili, bugünle ilgili iddialıyız. Ama bu iddiamız da yalnız olmadığımızın da bir göstergesi. Katar yanı başımızda, Azerbaycan’ı az önce gördünüz. Arjantin dünyanın diğer tarafından. Aynı şekilde çok daha farklı ülkelerden birlikteliğimiz var. İnşallah bu artarak da devam edecek. Ben şuna da inanıyorum aslında, Bu öyle özgün bir etkinlik ki, eğer biz bunu doğru değerlendirebilirsek, dünya medeniyetlerinin başkenti İstanbul’u, turizmin cazibe merkezi haline yine dönüştürebilecek bir etkinlik, festival olabilir dedi.

‘EKİM AYININ BAŞINDA BU ETKİNLİĞİ YAPIYOR OLACAĞIZ

DEK Başkanı Bilal Erdoğan ise, ‘Bugün gerçekten hem yeni bir mekanda, hem de 2 yıl için Ekim ayının başında bu etkinliği yapıyor olacağız. Atatürk Havalimanı’nda yapmamızın temel sebebi burada inşa edilecek olan Millet bahçesinin içerisinde, geleneksel sporlarımızı yapabileceğimiz bir alanın olmasını arzu edişimizdir. Buradan Sayın Cumhurbaşkanı yardımcımıza, bütün ilgililere burası planlanırken, bu festivalin de burada yapılmış olması vesilesiyle böyle bir alanın korunmasını rica ediyoruz şeklinde konuştu.

Fuat Oktay Etnospor'da açıklamalarda bulundu

Erdoğan: Kültürümüze sahip çıkmak zorundayız

Bilal Erdoğan ise 4. Etnospor Kültür Festivali’ni başarılı bir şekilde kapattıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Bugün yeni bir mekandayız. 2 yıl ekim ayının başında bu etkinliği burada yapıyor olacağız. Atatürk Havalimanı’nda yapmamızın temel sebebi, burada inşa edilecek, hayata geçecek olan Millet Bahçesi’nin içinde geleneksel sporları ve kültürümüzü yaşatacağımız bir alanın olmasını arzu edişimizdir. Cumhurbaşkanı Yardımcımıza, ilgililere burası planlanırken, bu vesileyle böyle bir alanın korumasını rica ediyoruz. Hakikaten yüzbinlerce İstanbullunun gözlerinde ışıltı vardı. Anneler, babalar, dedeler, nineler, ‘Ne iyi ettiniz de yaptınız.’ dediler.”

Şehirlerde kültürün yaşatılmasının zor olduğuna vurgu yapan Erdoğan, “Şehirlerde böyle merkezi alanlarda geleneksel sporlar ve kültürümüzü yaşatmalıyız. Kimliksiz, soysuz bir millet olmak istemiyorsak kültürümüze sahip çıkmak zorundayız. İddialı olmak böyle mümkün olur. Kültürümüzü yitirirsek, iddiamız artık bizim olmaktan çıkmış demektir. Bu yoldan dönenin kaşığı kırılsın, diyorum.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından dereceye giren sporculara ödülleri Fuat Oktay, Bilal Erdoğan, Hakan Kazancı, Haydar Ali Yıldız ve sponsor temsilcileri tarafından verildi.

 

Ödüller

Anadolu Ajansına ödül

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından Anadolu Ajansına ödül verildi.

4. Etnospor Kültür Festivali’nde dallara göre dereceye giren sporcular şöyle:

– 2. Görme Engelliler Türkiye Mangala Şampiyonası: 1- Abdullah Çağlak, 2- Mustafa Akçakaya, 3- Harun Yılmaz

Hedef okçuluk

Büyük erkekler: 1- Muhammed Ali Temel, 2- Yusuf Güzgün, 3- Bayram Koçak

Büyük kadınlar: 1- Nesrin Takcı Yassı, 2- Ahu Eker, 3- Şahika Tetik

Karma minik: 1- Zeynep Rana Vatan, 2- İsmail Kahraman, 3- Eyüp Ahmet Zeylan

Engelliler: 1- Cemil Yılmazlı, 2- Halis Ardıç, 3- Başaran Sağlam

Kuşak güreşi

Kadınlar: 1- Nurbanu Özcan, 2- Damla Ekinci, 3- Semiha Bostancı

Baş erkekler: 1- Oğuzhan Bozkurt, 2- Osman Tenk, 3- Muhammed Demirci

Orta boy erkekler: 1- Tanju Keklik, 2- Harun Bağcı, 3- Ayhan Arıca

Küçük erkekler: 1- Bedirhan Kartal, 2- Muharrem Ertüm, 3- Resun Taştan

Kapışmalı aba güreşi:

Baş: 1- Mahmut Çayırcı, 2- Enes Kargı, 3- Ali Taşboru

Başaltı: 1- Fatih Önalan, 2- Muhammed Yalçın, 3- Esat Ardıç

Aşırtmalı aba güreşi: 

Baş: 1- Erol Öztürk, 2- İbrahim Kadir Kılçık, 3- Zekeriye Saltan

Şalvar güreşi: 

Baş: 1- Hüseyin Kalaycı, 2- Behlül Gedik, 3- Sabit Yetkin

Başaltı: 1- Beytullah Kılıç, 2- Tayfun Alkız, 3- Tayfun Ardıç

Büyük orta: 1- Musa Ayar, 2- Ahmet Kara, 3- Fatih Başel

Yağlı güreş:

Başaltı: 1- Metin Alpaslan Temizce, 2- Müren Mutlu, 3- Barış Bayav, Samet Uman

Büyük orta: 1- Enes Kesler, 2- Oğuzhan Tekmen, 3- Serkan Çavuşoğlu, Temel Altıntaş

Küçük orta: 1- Yıldıray Pala, 2- Tuğrul Menemenci, 3- Furkan Has, Emircan Gürbüz

Deste: 1- Yengin Atar, 2- Murat Gonca, 3- Alaaddin Pala, Ali Osman Güngördü

Ayak: 1- Doğukan Toprak, 2- Emirhan Taş, 3- Batuhan Bardak, Demir Alkuş

Tozkoparan: 1- Arda Avcuoğlu, 2- Alparslan Daş, 3- Engin Yıldız, Umut Dinçer

Teşvik bir: 1- Emirhan Giral, 3- Engin Aktaş, 3- Berat Duran, Doğan Beyazıt

Teşvik iki: 1- Oğulcan Yurdakul, 2- Enes Kazım Alkan, 3- Yusuf Yılmaz, Arda Gezer

Minik: 1-Özgür Arslan, 2- Berkay Gürbüz, 3- Serkan Tarım, Yetiş Yalçın Kaya

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eighteen + 4 =