Kürşad Demirci ile Ankara Palas buluşması

Sanat, tarih, siyaset, sosyoloji, felsefe, iş dünyası, iktisat, tıp, medya, teknoloji gibi birçok başlıkta organize edilen ANKARA PALAS BULUŞMALARI’nın Mart 2018 konuğu Kürşat DEMİRCİ oldu.29 Mart 2018 günü gerçekleşen etkinlikte “Dinler Tarihi ve Arkeoloji” üzerine çalışmalar yürüten Kürşad DEMİRCİ’nin “Sır veya Gerçeklik: Göbeklitepe” konulu bir konferans vermiştir. Konferansa Ankara’nın siyasi, akademik, bürokrasi, entellüktel ve Sivil Toplum Kuruluşlarından seçkin konuklarla birlikte; Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği BULTÜRK Ankara Temsilcisi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı/M.Sc. İsmail CİNGÖZ ve BULTÜRK Ankara Temsilciliği’nden Fatma AKSOY da davetli olarak katıldı.

Kürşad DEMİRCİ; Göbeklitepe’nin dinler tarihini, inanç tarihini anlattığını belirtti. Yabancı arkeologların özellikle de Alman arkeologların buraya ayrı bir önem verdiklerini ve kazılar yaptıklarını belirtti. Burada daire şeklinde binaların olduğunu ve sit alanı içerisine alındığını ifade etti.

Sayın DEMİRCİ, Anadolu’da 3 önemli kazı alanı olduğunu belirtti ve “Bu önemli kazı alanlarından biri, Beşiktaş’taki kazı alanı bu alanda kökeni Asya’ya kadar uzanan Kurganların (Mezarların)” olduğunu, ikinci olarak “Neolitik döneme kadar uzanan Yenikapı kazıları” olduğunu belirtti. Üçüncü önemli kazı alanının ise “Göbeklitepe” olduğunu ifade etti. Ardından; buranın basit bir arkeolojik çalışma olmadığını inanç tarihini hatta dünya tarihini yazdıracak kadar önemli bir yer olduğunu söyledi.

DEMİRCİ, Göbeklitepe tarihinin M.Ö. 10.000’lerde Neolitik döneminden başladığını, yerleşik hayata geçişi ifade eden bu döneme ait kalıntıların bulunduğunu belirtti. Bu dönemde kap-kacak yapılarak yiyecek biriktirmelerin başladığını ifade etti.

Kürşad DEMİRCİ, Göbeklitepe’nin başta Şanlıurfa olmak üzere Diyarbakır, Gaziantep ve Adıyaman bölgelerinde kalıntılarının bulunduğunu söyledi. Y yakın zamanda burada yaşam kalıntılarının bulunacağını belirtti ve Ekinoks kutlamaları ve Atalar Kültü inanç sistemi mimari kalıntılarının olduğunun tahmin edildiğini ifade etti.

O dönemki halkın Atalar Kültü ile ölmüş olan atalarıyla irtibata geçmek istediklerini ve Ekinoks kutlamaları ile de tabiatın canlanması, mevsimsel dönüşümü anlatmakta olduklarını söyleyen DEMİRCİ; Nevruz, Bahar Ekinoksunun Türklerde Mart-Nisan aylarında gerçekleştiğini, aynı tarihlerde Hristiyanlıkta da İsa’nın göğe çıkışının düşünülmesi ile ilgili yapılan etkinliklerin gerçekleştirildiğini ifade etti. Bütün inanç sistemlerinde ortak etkinlikler görüldüğünü belirtti.

DEMİRCİ, Göbeklitepe’nin üstündeki toprak örtüsünün insan eliyle ve çeşitli ritüellerle ve özenle kapatıldığının düşünüldüğünü belirtti. Bu nedenle bu bölgede açık mezarların bulunabileceğini beklediğini ifade etti.

Kürşad DEMİRCİ’nin sunumundan ardından soru cevap bölümüne geçilmiş ve akabinde de bir kokteyl verilerek program sona ermiştir.

Ankara Palas’taki güzel sunumundan dolayı Sayın Kürşad DEMİRCİ’ye ve bu şekilde kültürel etkinlikler düzenlemesinden dolayı etkinliği düzenleyen ekibe BULTÜRK derneği olarak teşekkürü borç biliriz.

Haber ve Fotoğraf: Fatma AKSOY / BULTÜRK Ankara Temsilciliği

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four + 8 =