30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlu Olsun

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere,
bu zaferi bize armağan eden İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını,
kanlarıyla canlarıyla bu toprakları vatan yapan ve ülkemizin milletiyle bölünmez bütünlüğü için
canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor,
Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman mensuplarının ve bütün vatandaşlarımızın
30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyoruz.

BULTÜRK

30 ağustos 1922 atatürk ne yaptı ile ilgili görsel sonucu

30 AĞUSTOS HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci güçlere son ve kesin darbeyi vurmasını sağlamak ve Anadolu’dan atmak için düşünülüp planlanan gizli bir harekât idi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 20 Temmuz 1922’deki oturumunda kendisine dördüncü kez olmak üzere Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Paşa taarruz kararını haziran ayında almış ve hazırlıkları gizli olarak yürütmüştü. Büyük Taarruz Ağustos’un 26’sını 27’sine bağlayan gece Afyon’da başlamış, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa’nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştı.

30 AĞUSTOS ZAFER SÖZLERİ

Egemenlik, kayıtsız şartsız ulusundur.

Ulusal egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar yanar, mahvolur.

Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı. Düşmanla canla başla mücadele edip onları bozguna uğrattığımız gün bugün.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında düşmanlardan geri aldığımız vatanımızın kurtuluş günü…

ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

30 ağustos 1922 atatürk ne yaptı ile ilgili görsel sonucu

Bağımsızlık, uğruna ölmesini bilen toplumların hakkıdır.

Millet destanının finalinin yazıldığı gün: 30 Ağustos Zafer Bayramı

30 ağustos 1922 atatürk ne yaptı ile ilgili görsel sonucu

Türkiye’nin güvenini amaç edinen, hiçbir başka ulusun aleyhinde olmayan bir barış yolu, her zaman bizim ilkemiz olacaktır.

 

30 ağustos 1922 atatürk ne yaptı ile ilgili görsel sonucu

Bir yıl öncesinde Sakarya Meydan Muharebesi‘nden çıkılmış, alınan zafer sonrasında imzalanan anlaşmalar ile Doğu ve Güney cephelerindeki muharebeler sona ermişti. Yapılan antlaşmalar ile Sevr Antlaşması fiilen yırtılmış ve bu toprakların savaşmadan düşmana bırakılmayacağı tüm Dünya’ya gösterilmişti. O tarihe kadar 3 cephede birden savaşan Türk ordusu artık tek cephede Yunanlılara karşı savaşacaktı.

Sakarya Meydan Muharebesi sonrası Yunan ordusu Eskişehir-Afyon hattının doğusuna çekilmiş, bir sene boyunca da bu hattı tahkim etmişlerdi. Bir sene sonra aşılmayacak denilen bir mevzi meydana getirmişlerdi.

Türk ordusu da boş durmuyor, Yunan ordusunu Anadolu topraklarından atacak son hamlenin hazırlıklarını yapıyordu. Düşmana hiç beklemediği yerden hamle yapılacaktı, burası Afyon’un güneybatısında yer alan sarp kayalık bir bölgeydi. Taarruza geçen Türk birlikleri kuzeye doğru saldıracak böylece düşmanın batıya çekilmesi önlenecek ve düşman savaşa mecbur bırakılacaktı. Ordunun büyük bir kısmı bu plan için hazırlanırken, Afyon’dan Eskişehir’e kadar olan 130 kilometrelik mevzide 7 tümen, Eskişehir’de ise hemen hemen hiç bir kuvvet bırakılmamıştı.

Taarruz planına göre düşman 1’inci ordu ve 2’inci ordu kuvvetleri arasında sıkıştırılacak ve çekilmesi önlenecekti. Süvariler de düşmanın yan ve geri kuvvetlerine karşı hamle yapacaktı.

26 Ağustos 1922 sabahı düşman mevzilerini döven top atışlarıyla Türk taarruzu başladı. Düşman şaşkın haldeydi. Hiç beklenmeyen bir zamanda ve hiç beklenmeyen bir yerden taarruz başlamıştı. Plan tıkır tıkır işliyordu.

Bu taarruz her şey demekti. Düşman işgalinden kurtuluşun, bağımsızlığın, Türklüğün bekasının tek çıkış yoluydu. Türk askeri de bunun bilincindeydi. Nitekim Yunan ordusu da zafere inanan Türk ordusu karşısında tutunamadı.

Taarruzun ilk günü Yunan mevzileri ele geçirilmeye başlanmış, ertesi gün Türk ordusu düşmanı önüne katmış, batıya doğru hareket ediyordu. Buna karşılık Yunan ordusu savunma yapmaya ve kaçmaya çalışsa da başarılı olamadılar.

30 Ağustos 1922 günü Başkomutan Mareşal Mustafa Kemal Paşa‘nın,  Zafertepe denilen bölgeden yönetmiş olduğu taarruz ile Yunan ordusunun büyük bir kısmı imha edildi. Bu harpten kurtulan Yunan askerleri ise vahşi bir şekilde önüne gelen Türk’ü keserek, yerleşim yerlerini yağmalayarak ve gasp ederek İzmir’e kadar çekildi. Türk ordusu da takip halinde İzmir’e kadar ilerledi ve nihayet 9 Eylül’de İzmir’e girerek Anadolu’yu Yunan işgalinden kurtardı.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 5 =