BULTÜRK Bulgaristan Büyükelçiliğinde

Yakınlaşma kapısı aralayan öncüler.

Yönetim Merkezi İstanbul Bayrampaşa’da bulunan Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği (BULTÜRK) Genel Başkanı Rafet ULUTÜRK yönetiminde bir üst düzey dernek heyeti 28 Eylül 2017 Perşembe günü Ankara’da Bulgaristan Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ni ziyaret etti. Ziyaret, Büyükelçi Nadejda Neyski’nin daveti üzerine gerçekleştirildi.

BULTÜRK heyetine Genel Başkan Rafet Ulutürk ile birlikte Başkan Yardımcısı ve BULTÜRK Yönetim Kurulu üyesi Dr. Nedim Birinci, BULTÜRK Yönetim Kurulu üyesi ve Milli Savunma Bakanlığında görevli Elif Günel ile BULTÜRK Ankara Temsilcisi ve İçişleri Bakanlığı Jandarmadan emekli İsmail Cingöz katıldı.

İstanbul’da yaşayan soydaşlarımızı temsil eden heyet saygın dernek heyetini Sayın Büyükelçi Bayan Nadejda Neyski ve Büyükelçilik müsteşarı Yavor Klisurski karşıladı.

Dostane ve karşılıklı yarar sağlayan görüş, işbirliği ve yardımlaşma havasında gerçekleşen bu ilk ziyarette, sayıları 1 milyonu bulan Bulgaristanlı soydaşların nabzını tutan, Bulgaristan ve Avrupa Birliği vatandaşı olma esasında seçme ve seçilme hakkı kullanan 650 bin kişilik aktif bir kitlenin sorunları dile getirilirken çözüm yolları arandı.

Görüşmede önce 2002’de kurulan ve gerçekçi bir ideolojik yaklaşımla kısa sürede soydaş tabanına yerleşen Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği planlı çalışmaları, sistemli etkinlikler, dernekçi ve bilim çevreleriyle ortak etkinlikler, ayrıca Bulgaristan Türkiye dostluk ve işbirliği konularında öngörüler üstüne bilgilendirme yapıldı.

2 yıldan beri Bulgaristan’ı Ankara’da temsil eden Büyükelçi Sayın Neyski bu hoşgörülü ziyaretin İnisiyatifçisi ve örgütleyicisi sıfatıyla yaptığı konuşmasında:

“Burası sizin, gelin birlikte çalışalım, birlikte ne yapabiliriz?” yaklaşımıyla kapı açtı. Bilimsel bir kaynak durumuna olan BULTÜRK ve BGSAM (Bulgaristan Türkleri Stratejik Araştırma Merkezi) kütüphanesine Bulgaristan yayın evlerinde seçme kitaplar teklif etti. Aydınlanma bekleyen ikili konularda bilim adamları ve kanaat önderlerinin katılımıyla seminer, konferans ve başka forumlar, sevilen Bulgar ve Türk sanatçıların katılımıyla “ortak umut” geceleri düzenlenmesini önerdi ve işbirliğine ilk kez el uzattı.

Önerileri kabul eden BULTÜRK heyeti, aktüel konularla değinip soydaşlarımızın ortak görüşlerini dile getirirken, Genel Başkan Rafet ULUTÜRK kısa bir konuşma yaptı ve şöyle dedi:

Sayın Excellence Nadejda Neynski,

Bulgaristan Ankara Büyük Elçimiz olarak, kıymetli zamanınızdan ayırıp Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği – BULTÜRK yönetim heyeti olarak bizi, tüm soydaşlarımızın temsilcisi olarak, işbu dostane ziyarete davet etmeniz, hepimizi çok etkiledi ve gururlandırdı.

Bizler son göçle buraya geleli 28 yıl oldu. 28 yıl bir nesil demektir. İlk defa dinleniyoruz, ilk kez muhatap alınıyoruz. Konulara yapıcı yaklaşımınıza teşekkür ederiz. “Bu Büyükelçilik sizin de elçiliğinizdir” sözleriniz bizi onurlandırdı.

Sayın Bayan Neynski,

Yaratanın insanoğluna verdiği en büyük nimetlerden biri de UNUTMAKTIR.

Bizler VATANIMIZI unutamadık.

Bugün bizleri kabul ederek hepimizi onurlandırdınız.

Şimdiye kadar buraya gelen hiçbir Büyükelçimizin yapmadığını yaptınız. Teşekkür ederiz.

Bulgaristan’dan zorunlu ya da “gönüllü” gelmiş olmamız sanki artık önemli değil. Bizler Türkiye’de artık bir milyon civarında çifte vatandaşız, Avrupa Birliği vatandaşıyız, dolayısıyla Bulgaristan Vatandaşıyız. 250 binimiz yaşlandık, emeklidir; 250 bin evladımız anaokulu ve okula burada gidiyor. Yarım milyonumuz aktif durumdayız.

Birlik, Kulüp, Dernek, Federasyon ve Konfederasyonlarda örgütlendik. İdeolojik ve politik konum olarak Atatürkçüyüz, barıştan, insan haklarından, dostluk ve iyi komşuluğu takdir edilen bir Avrupa medeniyeti yandaşıyız.

Aynı zamanda Sayın Bayan Neynski,

Biz, hepimiz içten içe çok üzgünüz.

Biz ve ekmek parası için Bulgaristan’ı bırakarak dünyaya dağılan iki milyonumuzu da düşününce, üç milyon kişi dışarıdayız. Bir mukayese yapmam gerekirse, bir ülkenin ve devletin insanları, bir bünyenin iç organlarıdır. 7 milyonluk memleketimizin üç milyonunun dışarıda olması, iç organlarının bünye dışında olduğu anlamına gelir ki, bu vatanımızın çok ağır hasta olduğu anlamına gelir.

Bayramda Güney Doğu Rodoplardaydım, toplum sefillikten kokuşmuş. İnsanlarına bağrını açmadan Bulgaristan hiçbir sonuna çözüm bulamaz. Demokratik Güçler Birliği (CDC) eski başkanı ve memleketimizin bilinen demokrasi bayrağı olarak beni anladığınıza inanıyorum, çünkü aynı saflardan geldik.

Sayın Büyükelçimiz,

Bir soydaş derneğinin Başkanı olarak ve bu ilk görüşmemizi fırsat bilerek, kokusu burun delen vatan bunalımından birlikte kurtulmak için bir iki öneride bulunmak istiyorum.

Bir defa Bulgaristan’da şu Bulgar-Türk korkusunu el ele verip kaldıralım. Birbirimizden korkarsak hiçbir şey yapamayız. Yerimizde bile sayamayız. Bulgaristan etnik iç savaş yaşamamış bir ülkedir. Bulgaristan Hepimizin kutsal vatanıdır. Bundan şüphe edenler karşılarında bizi bulur.

“Soya dönüş süreçleri”, dil, din, etnik halk kültürü, gelenek ve töre yasakları ve vatandaşları kutsalından kovmakla bir milletin “büyük millet”, “büyük devlet” olamaz. Bunu bilmeyen görmeyen kalmadı.

Üç olarak, vatandaşlarımızın seçme ve seçilme hakkını yani eşit vatandaş hakkını kullanmada çektiğimiz çileyi, burada da seçim bürosunda başımıza polis dikilmesini, sınır problemlerimizi, yaşlı bayanların otobüsten indirilip tartaklanmasına kadar uzanan yüz karası olayları hatırlatmaktan utanıyorum. Bu nedenle Avrupa’nın bazı ülkelerinde uygulanan posta ve internet üzerinden oy kullanma hakkı bir an önce tanınmalıdır. Bu hem ekonomik hemde daha çok insanımızın oy kulanması sağlanacaktır.

Bu gün sadece Türkiye’de 700 bin civarında seçmen ve Bulgaristan dışında bulunan toplam üç milyon gurbetçimizi ilgilendiren şu seçimlere eşit haklı vatandaş olarak şerefle katılma sorununu şöyle çözmede öncülük etmenizi rica ediyoruz.

Bizim arzumuz AB’ye uyalım. Geçen hafta yapılan seçimlerde uygulanan Almanya Seçim Yasasını örnek alalım. Dış ülkelerde bulunan Alman vatandaşları genel seçimlerde, Cumhurbaşkanı seçiminde ve referandumlarda mektupla oy veriyorlar. Ellerine Büyükelçilik ve konsoloslukların dernekler aracılığıyla, soydaş listelerine göre verdikleri ve üzerinde Merkez Seçim Kurulu ve ücreti ödenmiştir posta kaşesi olan zarfların içinde işaretlenip gönderilecek bültenler var. Seçmen Türkiye ve Bulgaristan adreslerini de mektuba ilave eder.

İngilizler de oylarını mektupla gönderiyorlar. Medeni dünyaya artık bizler de katılalım. Önce seçene de seçilene de yararlı şu işle başlayalım.

Sağdan sola: BULTÜRK Başkan Yrd. Dr. Nedim BİRİNCİ, Genel Başkan Rafet ULUTÜRK, Büyükelçimiz Sayın Excellence Nadejda Neynski, Genel Sekreter Elif GÜNEŞ, BULTÜRK Ankara Temsilcimiz İsmail CİNGÖZ

Sayın Büyükelçimiz,

Bize insan haklarımızı, vatandaş haklarımızı, oy verme hakkımızı özgürce kullanabilme yolunu açmakta yardımcı olunuz lütfen.

Bulgaristan bizim hepimizindir. Dış ülkelerde bulunan bizler bu mutluluğu birlikte yaşayamazsak, üzgünüm ama Bulgaristan bunu yapmadıkça, ayrımcılıktan kurtulamadıkça devlet olarak asla ayağa kalkamaz. Çünkü Bulgaristan dışında artık üç milyonu aşan bir nüfus oluştu. Bu çöküşün gerçek nedeni alıp giden adaletsizliktir.

Misafirperverliğinize, ilginize, önerilerinize, el uzatışınıza  teşekkür ederim.

Çok tekliflerimiz var. Sizin önerilerinizle başlayalım. Birbirimizi tanıyalım.

Tekrar Teşekkür ederim.

Bizler de Sizleri İstanbul’a derneğimizde ağırlamak arzusundayız.

Saygılarımızla,

 

Not: Büyükelçimize bir plaket ve BULTÜRK Gazetemizden ve Başkanımızın kitabı “Türk Dünyasında Bir Bulgaristan Türkü” dan taktim ettik. BULTÜRK adına görüşmeye katılanlar: Genel Başkanımız Rafet ULUTÜRK, Dr.Nedim BİRİNCİ, Elif GÜNEŞ, İsmail CİNGÖZ.

Dostumuz Todor PETROV’u da yeni görevinde hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk.

 

BULTÜRK Derneği – Elif GÜNEŞ

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 + 5 =