NOGAY TÜRKLERİ 1. GELENEKSEL TARİH SOHBETİ ve MÜZİK ŞÖLENİ

Nogay Türkleri Gençlik ve Spor Derneği’nin ilk kültürel etkinliği 29 Nisan 2018 tarihinde Ankara’da yapıldı. Katılımın oldukça yoğun olduğu görülen etkinliğe; Balıkesir Eski Milletvekili İsmail ÖZGÜN, Kırım Vakfı Başkanı Ümit ŞİLİT, Kulu (Konya) Nogay Türkleri Dernek Başkanı Osman GÖÇMENOĞLU, Ağmander Ağılbaşı Mandıra Dernek Başkan Yardımcısı Çetin ŞAHİN, Nogay Yazar Necdet ÖZEN ile Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği BULTÜRK Ankara Temsilciliği’nden Fatma AKSOY ve Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği BULTÜRK gönüllüsü Ayşe AKSOY ÇELİKEL ve Sadık ÇELİKEL de Nogay Türkleri 1. Geleneksel Tarih Sohbeti ve Müzik Şöleni’ne katılarak destek oldular.

Şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan ve ardından şehitler için Kuran-ı Kerim tilaveti sonrasında, Nogay Türkleri Genel Başkan Yardımcısı Muharrem YILMAZ ile Uluslararası Prof. Dr. Muhammed Hamidullah Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Hamza YILMAZ açılış konuşması yaptı. Sayın Hamza YILMAZ konuşmasında okullarının sınavla öğrenci alan, %70 yabancı, %30 yerli öğrencinin kabul edildiği Fen Lisesi ayarında okul olduğunu belirtti. Yabancı öğrencilerin öncelikle Türkçe öğrenmeleri yanında İngilizce ve Arapça öğrenmeleri, Türk kültürü, örf ve adetlerimiz ile birlikte şanlı tarihimizin yeni nesillere aktarılmasının hedeflendiğini belirtti. Her birinin birer Türk elçisi olarak dünyada temsil etmelerinin beklendiğini ifade etti. Nogay Türkleri Genel Başkan Yardımcısı Muharrem YILMAZ bir konuşma yaptı. Gençlik derneğinin düzenlediği 5. Futbol turnuvasının devam ettiğini arada bu etkinliğin yapılmasının planlanarak gençlerin kültürel etkinliklere ısınmalarının sağlanmasını düşündüklerini ifade etti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail DOĞAN Nogay Türklerinin tarihi konusunda bilgi verdi. Nogay adının bir şahıs, bir emirin adı olduğunu ve ona tabi olan il ve uruglara Nogay dendiğini belirtti. Cengiz Han soyundan geldiklerini, Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde, Kaşgarlı Mahmut’un yazılarında Nogaylardan bahsedildiğini ifade etti. Çin, Bizans ve Rus kayıtlarında sonralarda da Osmanlı kayıtlarında Nogaylardan bahsedilen çeşitli kaynakların olduğunu belirten DOĞAN, Nogayların ticari ve iktisadi sebeplerden dolayı göçler yaşadıklarını, bu göçler sonucunda dinleri değişmiş olanların da bulunduğunu ifade etti. Nogayların kendi dillerinde eğitim yapmaları engellenmiş olduğunu belirtti. Günümüzde de Nogay Türklerinin çok sıkıntılarının olduğunu, yardım edilmesi gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. İsmail DOĞAN, entelektüel olmayan toplumların kaybolacağını, Nogaylar da entelektüel olmazsa dillerinin kaybolacağını, yazarı, şairi kaybolursa Nogayların kaybolacağını ifade etti. Ayakta kalmak ve yaşamak için Nogay şairinin, yazarının, kültür adamının yaşamasına destek verilmesi gerektiğini belirti.

Nogay Türkleri Gençlik ve Spor Derneği Başkanı Ömer AKTÜRK de Nogay Türkleri 1. Geleneksel Tarih Sohbeti ve Müzik Şöleni ile ilgili katılımdan dolayı teşekkür etti. Nogay Türkleri Gençlik ve Spor Derneği yönetim kadrosundaki arkadaşları ile birlikte yaptıkları başarılı çalışmalar hakkında bilgi verdi ve yönetimdeki arkadaşlarına teşekkür etti.

Yapılan sunum ve konuşmaların ardından Değerli sanatçılardan Alibiy ROMANOV ile meşhur sanatçı Arslanbek SULTANBEKOV güzel parçaları ile programa renk kattılar.

Program plaket töreni ile tamamlandı.

Haber ve Fotoğraf: Fatma AKSOY / BULTÜRK Ankara Temsilciliği

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × 2 =