Kardeş ülkelerden pekçok bilim insanının katıldığı 3. Türk Dünyası Vatandaşlığı Çalıştay’ı bu yıl Orta Avrupa’daki 3 ayrı ülkede sürdürüldü.
30 Temmuz-3 Ağustos tarihlerinde yapılan 3. Türk Dünyası Vatandaşlığı Çalıştay’ı Macaristan’da başlayıp Slovakya’da devam etti ve Avusturya Viyana’da sona erdi. Macaristan Büyükelçiliği’nin 30 Temmuz’da verdiği resepsiyonla başlayan program 31 Temmuz’da kayıt ve protokol konuşmaları ile devam etti. 1 Ağustos’taki Çalıştay çalışmalarının ardından Slovakya Büyükelçiliği bir resepsiyon verdi. 2 Ağustos’ta grup çalışmalarından sonra sertifika töreni yapıldı ve Avusturya Türkiye Büyükelçiliği’nin resepsiyonuyla Çalıştay programı son buldu.
Türk Dünyası’nın farklı ülkelerinden çeşitli katılımcıların bulunacağı Çalıştay’da Türk Dünyası’nın problemleri ve geleceği tartışıldı ve ortak hareket etme kararı alındı. Onursal Başkanlığı’nı Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun’un yaptığı Çalıştay’ın Eş Başkanları Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim üyeleri Doç. Dr. Erdal Bay ve Doç. Dr. Servet Demir ile Kırgızistan – Türkiye Manas Üniversitesi’nden Prof. Dr. Akmatali Alimbekov’du. Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun (Rektör), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türkiye-Kırgızistan Manas Üniversitesi Prof. Dr. Sebahattin Balcı (Rektör), Kırgızistan İ. Arabayev Üniversitesi Prof. Dr. Tolobek Abdyrahmanov (Rektör), Pamukkale Üniversitesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı (Rektör), Üsküdar Üniversitesi Prof. Dr. Nevzat Tarhan (Rektör), Kilis 7 Aralık Üniversitesi Prof. Dr. İsmail Güvenç (Rektör), Eğitim Programları ve Öğretim Derneği (EPODER), Kosova Türk Öğretmenler Derneği Orhan Volkan (Dernek başkanı), Gaziantep – Oğuzeli Belediyesi Sait Kılıç (Belediye Başkanı), TÜRKAV Gaziantep Şubesi Levent Kürüz (Başkan), Türk Dünyası Eğitimciler Birliği (TURKDEB) Serdar Çam (Başkan), Prof. Dr. Özcan Demirel (Dernek Başkanı) Çalıştay’ı destekleyen kuruluşlar olarak dikkati çekti. Ayrıca Çalıştay kitapçığında yakın zamanda vefat eden Doç. Dr. Numan Durak Aksoy’un anısına bir bölüm de eklendi.
Türk Schengeni Uygulanabilir
Türk Dünyası Vatandaşlığı Projesi, çoğunluğu Orta Asya’da olan ortak inanç ve kültürel değerler ile ortak tarih gibi pek çok doğal ortak paydaları bulunan birçok devlet ve topluluklar arasında bir birlik oluşturulmasını amaçlıyor. Bir yerde Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke vatandaşlarının serbest dolaşımının sağlandığı Schengen Bölgesi olarak kabul edilen bölgeye benzer Türk Dünyası’ndaki bir yapılanmaya da sıcak bakılıyor.