BULTÜRK Ankara Bilecikliler Derneğinde

Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği BULTÜRK Ankara Temsilciliği, Ankara Bilecikliler Derneği Başkanı Sayın Hasan Akgül Bey’i ziyaret etti.

Sayın Hasan AKGÜL tarafından BULTÜRK Ankara Temsilcisi İsmail CİNGÖZ’e, Yörük Türkmen Keyfiyesi desenlerinden oluşan bir kravat hediye edildi.
Kendisi de Avşar Türkmen’i olan ve aynı zamanda Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı İsmail CİNGÖZ de yayınlamış olduğu makalelerinden derlediği TÜRKİYE GÜNDEM DEĞERLENDİRMELERİ (Ortadoğu, Doğu Akdeniz, İran) isimli eserini Sayın Hasan AKGÜL’e takdim etti.

İki derneğin birlikte çalışabilecekleri projeler üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu. 28 Ağustos 2020

__________________________________________________

YÖRÜK TÜRKMEN KEFİYESİ NEDİR?

Gök Türk Devleti’nin yıkılmasının ardından Türk Milleti’nin Orta Asya’dan Anadolu istikametine başlayan göç olayları yaşanırken önceden giden Yörük Türkmen kâfilelerin, sonradan gelenleri, sonradan gelenlerin önceden gidenleri tanıyabilmeleri için bir “alamet-i farika” olması gerekliliği hasıl olmuştur.

Bu hususta Aksakallılara bir çare bulmaları gerektiği iletilmiştir.

Aksakallılar bir yaz günü çadırlarında oturup bu konuyu görüşürken, hafiften yaz yağmurunun ardından ortaya çıkan Gökkuşağını (Alem-i Sema) gören bir Ulukoca “İşte parolamız bu renklerden oluşsun” önerisi Aksakallılar tarafından kabul edilir.

Gökkuşağında bulunan renklerden kumaşlar dokunur ve göç edecek Türkmenlerin omuzlarına bağlanır.

Keyfiye’de bulunan renklerin manası;

Kırmızı: Türk Bayrağının rengi

Beyaz: Duruluk, sadelik ve temizlik

Yeşil: İslam, iman ve murad

Mor: Hoşgörü, affedicilik, sevgi ve Oğuz Boyunu,

Sarı: Bolluk, bereket ve buğday başağı

Yüzlerce yıl süren göç sürecinde, yolda birbirlerinin bu renklerden yapılan kefiyeleri omuzları üstünde örtülü gören Yörük Türkmen kardaşlar, karındaşlar karşılaşma esnasında “Seni görmekten keyif aldık, hoşnut olduk” demeleri ve buluşmadan, görüşmeden haz duydukları için birbirlerine tanımaya vesile olan bu parolaya zamanla “Keyfiye” denilmiştir.

Haber: Fatma AKSOY

Açıklama yok.

Haber: Fatma Aksoy
BULTÜRK Ankara Temsilcisi
Açıklama yok.

BULTÜRK Ankara Temsilcisi kitabını taktim ederken

Açıklama yok.
Açıklama yok.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × five =