Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun.

19 Mayıs, Türk Milleti’nin bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, kurtuluş ataşenin yakıldığı ve aydınlık bir geleceğe olan inancın kuvvetlendiği günün adıdır.

Milletimiz çok büyüktür. Hiç korkmayalım. O, esaret ve aşağılığı kabul etmez. Vatanın bütün ümidi ve geleceği size, genç nesillerin anlayış ve enerjisine bağlanmıştır.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı tebrik ediyor, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere Kurtuluş Savaşımızın bütün kahramanlarımızı saygıyla anıyoruz.

_____________________________________________________________________________________

19 MAYIS TARİHİ

19 Mayıs nedir kısa bilgi?

Türk Milletinin yeniden şahlanışının timsali olan 19 Mayıs 1919 günü atılan ilk adımla Milli Mücadele süreci başlamıştır.Türk Milleti , Büyük Atatürk’ün önderliğinde başlatılan var olma mücadelesini emsalsiz bir zaferle sonuçlandırarak, tarih sahnesine başı dik olarak çıkmayı başarmıştır.

19 Mayıs deyince aklımıza ne gelir?

19 Mayıs 1919, “Ya istiklal ya ölüm!” düşüncesiyle yürütülen Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı olarak tarihe geçmiştir. Atatürk, bağımsızlık ve aydınlanma meşalesini yaktığı bugünü “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak Türk gençliğine armağan etmiştir.

19 Mayıs bize ne çağrıştırıyor?

19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmıştır ve bu gün, İtilaf Devletleri’nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.

19 Mayıs’ın bizim icin önemi nedir?

TürkMilleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı. Dolayısıyla Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler.

Atatürk neden bu kadar önemli?

Mustafa Kemal Atatürk (1881, Selanik, Osmanlı İmparatorluğu- 10 Kasım 1938, İstanbul, Türkiye), Türk mareşal, devlet adamı, yazar, Türk Kurtuluş Savaşı’nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. (1935’ten sonra mareşal.)

Mustafa Kemal Samsun’da ne yaptı?

Mustafa Kemal, puslu bir pazartesi sabahı, 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile Samsun’a vardı. Mustafa Kemal, yurdun Kurtuluş Mücadelesi’ni Samsun’a ayak basarak başlatmış oldu. Düşman işgaline karşı bilinçlendirilerek halkın Kuvayı Milliye’ye destek olması sağlandı.

19 Mayıs 1919 tarihi Cumhuriyetin dönüm noktasıdır.

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Millî Mücadele’yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basması milli bayram olarak kabul edilir.

19 Mayıs günü hangi olaylar yaşandı?

Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun Günleri. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yapılan Kurtuluş Savaşı’nın en önemli anlarından biri Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının 1919’un 19 Mayıs’ında ilk adımlarını Samsun’a atmalarıdır.

Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a neden çıktı?

Osmanlı Hükümeti Mustafa Kemal’i Samsun’da Türk halkı ve Rum çeteleri arasında yaşanan gerginliği bastırması için Samsun’a görevlendirdi. Bu görev, Anadolu’ya geçmek için bir yol arayan Mustafa Kemal için de büyük bir sat oldu.

19 Mayıs hangi olayın başlangıcıdır?

19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal, Bandırma Vapuru ile Samsun’a ayak basarak Millî Mücadele’yi başlatmış ve bu olay, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden sürecin başlangıcı olarak kabul edilir. 1938’de, Atatürk’ün vasiyeti üzerine, 19 Mayıs tarihi Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmiştir.

1919 da Samsun’da Atatürk’ü kim karşıladı?

İkinci evliliğinden 2 çocuğu daha olan Sakine Hanım soyadı kanunu ile birlikte ‘Baturay’ soy ismini aldı. 1976 yılında hayatını kaybeden Sakine Baturay, bu süre zarfında çocuklarına ve yaşadığı yerdeki yakınlarına 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ü Samsun’da karşılayanlar arasında olduğunu ve tek kadın olarak yer aldığını …

Mustafa Kemal hangi gemiyle Samsun’a çıktı?

Bandırma Vapuru, IX. Ordu Kıtaatı Müfettişliği görevini icra edecek olan Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarını 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaştıran ve Türk Millî Mücadelesinin Anadolu üzerinden başlatılmasında çok önemli bir görevi yerine getiren vapur olarak tarihimizdeki yerini almıştır.

Atatürk Samsuna kaç günde gitti?

Ulu Önder ve beraberindekiler, üç gün süren zorlu bir yolculuktan sonra, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaştı.

19 Mayıs neden gençlere armağan edilmiştir?

Bu özel gün, Atatürk’ün gençlere duyduğu güvenin ve onlara yüklediği sorumluluğun bir göstergesi olarak gençlere armağan edilmiştir. Atatürk, gençleri her zaman modern Türkiye’nin kurucu ve koruyucu gücü olarak görmüş ve onların enerjisiyle ülkenin her türlü zorluğu aşabileceğine inanmıştır.

Atatürk 19 Mayıs’ta hangi şehre gitmiştir?

Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlayıp, Amasya’ya, Erzurum’a, Sivas’a yönelen, daha sonra Ankara’ya, ve 9 Eylül 1922’de İzmir’e ulaşan yolculuğundan Millî Mücadele tarihimiz oluşmuştur.

Atatürk Samsuna kaç kişi ile çıktı?

19 Mayıs münasebetiyle, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun yolculuğu konusunda yine çok sayıda yayın yapıldı. Bu yayınlarda Samsun’a gidenlerin 18 kişi olduğu söyleniyordu ama verilen sayı yanlıştı, zira Samsun yolcuları 18 değil tam 48 kişiydi.

Samsun neden önemli?

Samsun, kara, hava, demir ve deniz yolu bağlantıları ile bölgede bir lojistik üs konumundadır. Karadeniz’in Anadolu’ya açılan kapısı durumunda olan Samsun, limanlarıyla deniz taşımacılığında ağırlığını arttırmaktadır. Samsun Limanı Karadeniz Bölgesi’ndeki en büyük ve demiryolu bağlantısı olan tek limanıdır.

19 Mayıs nedir kısaca özet?

19 Mayıs 1919, “Ya istiklal ya ölüm!” düşüncesiyle yürütülen Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı olarak tarihe geçmiştir. Atatürk, bağımsızlık ve aydınlanma meşalesini yaktığı bugünü “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak Türk gençliğine armağan etmiştir.

Padişah Atatürk’ü neden Samsun’a gönderdi?

Samsun’da Rum ve Türk halkı arasında meydana gelen çatışmaların sonlandırılması için Osmanlı Hükümeti tarafından Mustafa Kemal görevlendirilmiş ve kendisine 9. Ordu Müfettişliği verilmiştir. Bunun üzerine müfettiş görev bölgesine Bandırma Vapuru ile ulaşmış ve bir hafta boyunca Mantıka Palas’ta kalmıştır.

Atatürk Samsuna kiminle gitti?

16 Mayıs 1919 Cumartesi günü, İstanbul’dan kalkan, Kaptan İsmail Hakkı (Durusu) idaresindeki Bandırma Vapuru, Dokuzuncu Ordu Kıt’aları Müfettişliğine atanan Mustafa Kemal Paşa (Atatürk) ile mahiyetini Samsun’a götürüyordu. Atatürk, Samsun ve çevresinde asayişi düzenlemekle görevli idi.

19 Mayıs bizim için neden önemli?

Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı. Dolayısıyla Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

thirteen − 10 =