Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği (BULTÜRK) ve Bulgaristan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BGSAM) tarafından düzenlenen “Türk Dünyasında İz Bırakanları Anma ve Vefa Programı” kapsamında, Bulgaristan Türklerinin dava adamı, kıymetli şair ve yazar Recep Küpçü rahmetle anıldı.
Program, BGSAM Genel Sekreteri Nuray Kaya Solmaz’ın sunumuyla başladı ve BGSAM Başkan Vekili Eğitimci Yazar Nevzat Öztürk’ün açılış konuşmasıyla devam etti.
Konuşmacı olarak katılan Bulgaristanlı şair yazar Nihat ALTINOK Recep Küpçüyü anlattı.
Recep Küpçü’nün hayatı, siyaseti ve sanat anlayışı üzerine değerli şair, yazar ve mütercim Nihat Altınok ile gerçekleşen söyleşinin ardından, BULTÜRK Genel Başkanı Rafet Ulutürk tarafından şaire teşekkür belgesi takdim edildi.
Program, Mehmet hoca tarafından Kur’an-ı Kerim ve Mevlit okumasıyla sona erdi.
Recep Küpçü Biyografisi:
1934 yılında Bulgaristan’ın Plovdiv şehrinde doğan Recep Küpçü, Bulgaristan Türk edebiyatının en seçkin şairlerinden biridir. İlk ve ortaokul eğitimini tamamladıktan sonra öğretmen okuluna girdi ve başarıyla bitirdi. Türkoloji öğrenimine devam etmek istese de Türk Filoloji Bölümü’nün kapatılması nedeniyle bu isteğine ulaşamadı.
Küpçü, “Yeni Işık” ve “Halk Gençliği” dergilerinde çalıştı. Kararlı ve vakur duruşuyla tanınan şair, uzun bir süre işsizlikle mücadele etti. Varna’da bir fabrikada çalışsa da ideallerinden hiç vazgeçmedi. Dönemin baskıcı rejimine karşı Türklere yapılan haksızlıklara karşı duruşunu şiirleriyle ortaya koydu. Eserlerinde ulus, yurt, bayrak özlemi ve insan sevgisi konularını işledi. Açık, anlaşılır ve içten bir dil kullandı, ayrıca biçime de özen gösterdi. Şiir türünde başarılı ve özgün eserler verdi.
Şiirlerinde “Ben ki Bulgaristan’da doğmuşum, ama Bulgar değilim, ben ki Türkoğlu bir Türk’üm ama Türkiye’de değilim!” diyerek vatan ve Türklük sevgisini dile getirdi. Vatana ve Türklük davasına hayatını adayan Recep Küpçü, 1976 yılında Varna’da şehit edildi. Mezarı hala Burgaz’da bulunmaktadır.
Nuray Kaya Solmaz
BGSAM
Genel Sekreteri