Konferansın Amacı
1 Haziran 2024 Cumartesi günü BULTÜRK Genel Merkezinde yapılan konferansta, BULTÜRK Genel Başkanı Rafet ULUTÜRK ve BGSAM Başkanı Prof. Dr. Hayati DURMAZ, Bulgaristan ile ilgili önemli konuları ele aldılar.
Etkinliğin Detayları
Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği (BULTÜRK) ve Bulgaristan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BGSAM) tarafından düzenlenen “Bulgaristan Türkleri” konferansı, Bulgaristan Türklerinin davasını dünyaya duyurmak ve anlatmak amacıyla gerçekleştirildi. Bu önemli etkinlikte, Prof. Dr. Hayati DURMAZ ve Rafet ULUTÜRK, Bulgaristan Türklerinin tarihi ve güncel durumlarını ele aldılar.
Programın Akışı
Program, BULTÜRK Genel Başkanı Rafet ULUTÜRK’ün açılış konuşmasıyla başladı. Ardından BGSAM Başkanı Prof. Dr. Hayati DURMAZ, Bulgaristan’ın kuruluşundan günümüze kadar olan süreci geniş bir perspektiften değerlendirdi.
Ana Konuşmalar
Rafet ULUTÜRK:
Rafet ULUTÜRK, 19 Mayıs üzerine yaptığı konuşmada, Bulgaristan Türklerinin geçmişteki ve bugünkü durumlarını vurguladı. Konuşmasında, “Cebelde mezarlıkta başlayan ayaklanma, Plovdiv, Eski Zara, Sliven, Şumen, Razgrad, Silistre ve Varna’ya kadar tüm Bulgaristanı dolaşmış oldu. Burada önemli olan, bu kalkışma ilk defa böyle büyük bir çapta olmuştur. Bu kalkışma, Bulgaristan’da demokrasiyi getirdi ve doğu blokunu çatlatmıştır,” dedi.
Prof. Dr. Hayati DURMAZ:
Prof. Dr. Hayati DURMAZ ise, konuşmasında Bulgaristan’ın kuruluşundan günümüze kadar olan süreci değerlendirdi. “Bulgaristan’ın ilk kuruluşunda Bulgarlara güvenilmediği için Alman Prens koymuşlardır prensliğin başına. Ardından Rusya ile Almanya arasında kaldıklarını ve Bulgaristan devleti için çalışmalarda bulunamadıklarını belirtti. Bağımsız Bulgaristan olduğu dönemden sonra, Bulgaristan’da ilk defa Türk öğretmenler derneği kurulur ve hemen ardından Turan dernekleri kurulmaya başlanır ve Türkçülük hareketleri ortaya çıkar. 19 Mayıs 1934 yılında yapılan darbe sonucunda ve 1945’teki darbeden sonra, Bulgaristan’da çok Bulgar öldürüldüğü bilinmektedir.
Bulgarlar, Türk soyundan geldiklerini ve Bulgaristan’da tüm azınlıklar ile beraber yaşamak zorunda olduklarını bilenlerdendi. Bugün Bulgaristan’da adalet, hak, hukuk kalmamış. Bugün Bulgaristan’da Lider yok, herkes her şeyle çalışıyor ama Bulgaristan devleti’ne çalışanlar kalmamıştır. Bir devlet için en kötüsü de budur. Bulgaristan’da Bulgarlarda geleceğe umut kalmamış, bu çok kötü. Her şeye rağmen, biz Bulgaristan’ın devlet olarak kalmasını ve adaletle birlikte yaşamalarını arzu ederiz,” dedi.
Sonunda da “Türkiye’de Türklerin geri çekilme döneminin sonuna geldik, artık Bulgaristan’dan gelen Türkler, hepimiz geri dönme ve geldiğimiz topraklarda yaşamaya başlama zamanıdır,” diyerek sözlerini bitirdi.
Soru-Cevap ve Kapanış
Konferansın ardından soru-cevap bölümü gerçekleştirildi ve katılımcılardan büyük ilgi gördü. Günün anısına hatıra fotoğrafları çektirilerek toplantı son buldu.